Header 2021

St.-Romboutskathedraal Mechelen

Kerstkinderviering

Geen Stille Nacht!

24 december 2011

met bijzondere aandacht voor “Armoede, geen kinderspel”

De kerstkinderviering: een kinderspel in de Stille Nacht

Op de vooravond van Kerstmis komen sinds meer dan 25 jaar enkele honderden kinderen en volwassenen samen in de Sint- Romboutskathedraal van Mechelen om het verhaal van de geboorte van Jezus te vieren.Er zijn twee vieringen: één om 15.00 uur (met tolken voor doven en slechthorenden) en één om 17.00 uur. Twee unieke kansen om met kinderen kerstmis te beleven op een kindvriendelijke manier. De kerstkinderviering is inderdaad een eucharistieviering waarin de kinderen centraal staan. Het verhaal wordt in hoofdzaak vertolkt door kinderen en vooraan worden matten uitgerold waarop het jonge volkje van nabij de viering te volgen. In klank en beeld wordt het blijde nieuws van Jezus’ geboorte verkondigd aan kinderen. Tegelijk is er ook aandacht voor de vele volwassenen die aanwezig zijn; aan hen is de boodschap gericht dat de geboorte van het Kind méér is dan een romantisch verhaaltje…

Dit jaar: géén stille nacht…

Dit jaar is de kerstkinderviering te gast bij twee herbergiers, Pol en Pol. Ze zijn in hun nopjes want hun herberg “In de Stille Nacht” is mooi volgelopen nu veel mensen naar Bethlehem zijn gekomen voor de volkstelling. Pol en Pol maken de nodige afspraken voor een rustige nacht, maar dan begint het:: zij worden keer op keer gestoord door lastige klanten: een zekere Jozef en Maria, herders, koningen, engelen,…  Allen worden verwezen naar een stal… Uiteindelijk zullen ook de herbergiers zelf naar de stal gaan, op zoek naar het Kind.

Deze hertaling van het kerstverhaal is gebaseerd op een script van Nicholas Allan. Het verhaalt op een unieke en mooie manier hoe God zich laat vinden. Ook door mensen die niet direct open staan voor Hem en alleen vol zijn van zichzelf.

Armoede: géén kinderspel

In de kerstkinderviering anno 2011 wordt het jaarthema van Welzijnszorg belicht: “Armoede, geen kinderspel”. Kinderen zijn de eerste slachtoffers van armoede. Ze worden erdoor geraakt in alle aspecten van hun leven: onderwijs, gezondheid, veiligheid,…. Bovendien is een kinderleven in armoede vaak de voorbode van een volwassen leven in armoede Door armoede bij kinderen aan te pakken, kan de vicieuze cirkel van armoede en sociale uitsluiting doorbroken worden. Tijdens de kerstkinderviering worden mensen uitgenodigd om aan deze problematiek aandacht te schenken; tevens kunnen zij met een bijdrage aan Welzijnszorg hun solidariteit tonen.

 

{backbutton}

Naar boven